Nasıl Sünnet Yapıyoruz?

Prof. Dr. Mehmet KAYA Ankara'da Kliniğinde Sünnet Yapmaktadır. Bilgi için: 0 312 331 51 51 numaralı hattımızı arayınız

Doktor Sünnetçi

Sünnet ilk çağlardan beri, insanların uyguladığı bir işlemdir. Dünyada bazı topluluklarda dini inanış, bazı topluluklarda sosyal adetler, bazı topluluklarda ise sağlık gerekçeleri ile yapılmaktadır. İslam ülkeleri ve Yahudilerde dini anlayış ve sağlık açısından sünnet yapılır. Hıristiyanlarda sünnet ilgili hastalıklar nedeni ile tıbbi bir gerekçe olarak yapılır.


Sünnet; sünnet derisi dediğimiz penisin baş kısmını örten derinin çıkartılması, penisin baş kısmının açığa çıkması anlamına gelmektedir. Sünnet derisi penisin baş kısmını kapattığı için kapalı bir boşluk oluşmaktadır. Bu boşluk bir cep şeklinde olduğu için, idrar ve içindeki artık, tortu, hücre artıkları ve hastalık etkeni bazı mikroplar tarafından penis başında, idrar deliğinde, deri altında iltihaplara sebep olmakta, ağrı, idrar yapmada güçlük ve yanmalar oluşmaktadır. Bu gibi hastalık ve rahatsızlıklar genelde, sünnet olmamış deliği dar olan veya kapalıya yakın bir deliğe sahip olan erkek çocuklarda görülür. Bu durumdaki bebeklerin veya çocukların penis başında şişlik ve kızarıklıklar meydana gelmekte, oluşan ağrı sonucu ağlama ve huzursuzluk ile idrar yapmada güçlük görülmektedir. Böyle belirtiler olduğunda acilen sünnet yapılması gerekmektedir.


Sünnet her yaşta kişiye yapılabildiği gibi mevsimde yaşta yapıldığı gibi yeni doğanlarda veya ilkokula başlamadan önce yapılması daha uygundur. Sünnetin ülkemizde daha çok yaz aylarında yapılması gelenek halindedir. Eğer çocuk okula gitmiyorsa ve sosyal gerekçeler yoksa kış-sonbahar ilkbahar aylarında daha serin bir ortamda sünnet yapılmalıdır. Sünnet mutlaka uzman tarafından yapılmalıdır.


Sünnetten önce, kanama bozukluğu var mı mutlaka sorulmalı ve araştırılmalıdır. Sünnet işlemi ya genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılır. Anestezi tercihi aile ve doktorun beraber karar vereceği bir durumdur. Genelde lokal anestezi tercih edilmektedir. Lokal anestezi ile sünnet derisi uyuşturulur. 5 - 6 dakika bekledikten sonra sünnet yapılır. Bazen lokal anestezinin tutmadığı da görülür.


Çocuklar genelde ağrı duymasalar da huzursuz olabilirler. Bu huzursuzluklar genellikle kendisine daha önce anlatılan olumsuz hikayeler, yabancı bir ortam, kollarının ve ayaklarının tutulması gibi nedenlerle oluşan korkulardır. Bu huzursuzluk sünnet esnasında bazen kısa sürmekte, bazen de sünnet boyunca ve sünnetten sonrada devam etmektedir.


Sünnet sonucu oluşan istenmeyen sonuçlar ise en çok çocuğu, ailesini ve doktoru korkutan sünnet sonu kanamalarıdır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar ise, sünnet yapılacak çocukta bir kanama bozukluğu varmı yokmu öncelikle onu araştırmaktır. İkinci önemli hususta sünnet esnasında kanama kontrolünü iyi yapmaktır. Bu her iki durumda doktoru veya sünnet yapanı yakından ilgilendirmektedir. Diğer bazı istenmeyen durumlar ise, sünnet derisinin fazla bırakılması, simetrik olarak sünnet yapılmaması hususudur.


Bu durumlarda erken yapışmalar, yamukluk ve eğrilikler söz konusu olabilir. Böyle sonuçların olmaması için sünneti yetkili bir kişinin yapması gerekir, çünkü; sünnet mutlaka uzman tarafından zaman ayrılarak dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir. Toplu sünnetlerden ziyade aceleye getirilmeden uzmanlar tarafından yapılan sünnetler tercih edilmelidir.


SÜNNET YÖNÜNDEN ERKEK ÇOCUKLARINDA ANATOMİK FARKLILIKLAR


Erkek çocuklarında doğuştan genetik olarak daima farklılıklar vardır. Nasıl insanlarda, dünyada ne kadar insan varsa, kadın - erkek parmak izleri ve diğer organ yapıları farklı ise, erkek çocuklarında da penis ve deri yapıları, parmak izinde olduğu gibi daima farklıdır. Şöyleki bazı erkek çocuklarında penis derisi uzundur, bazılarında kısadır, bazı çocuklarda penisin boyu ve çapı farklıdır, sağa veya sola doğru dönüktür veya düzdür. Bazı erkek çocuklarında özellikle tombul, kilolu erkek çocuklarında penis gömüktür. Penisin başını bulmak bile zorla olur. Penis derisi bazen olmayabilir veya yarısı olmayabilir. Buna halk arasında peygamber sünneti de denir. Bu durumda genellikle idrar deliği de yerinde olmayabilir. Böyle durumlarda idrar deliği penisin alt kısmında ortalara doğru olabilir, bu durumda sünnet yapılmamalı önce bu anormal durum düzeltilmeli, daha sonra sünnet olmalıdır. Buna tıp literatüründe "epispadias" denir. Tedavisi cerrahidir.


"Erkek çocuklarında, penis ve derisinin anatomik, genetik ve metabolik nedenlerle yapılanması farklılık göstermesi nedeni ile, sünnet mutlaka bilimsel olarak, cerrahi olarak, ölçerek ve düşünerek diplomalı cerrahlarca yapılmalıdır."


SÜNNET ÇEŞİTLERİ


Sünnet yukarıda da anlatıldığı gibi tarihden bu yana çeşitli şekillerde yapılmıştır.


Cerrahi yöntemle yapılan sünnet:

Cerrahi tekniklerin gelişmesine paralel olarak bilimsel anlamda, görülerek, ölçülerek sünnet sonrası oluşması muhtemel olumsuzlukların en az olduğu teknik, uzman cerrahça yapılan "Cerrahi sünnet tekniğidir."


Metal halka yüzükle, koterle, lazerle yapılan sünnetlerde istenmeyen yan etkiler daha sık olabilmektedir. Şöyleki; gömük penisde, derisi uzun penisde ve yarık penislerde metal aletlerin yerleştirilmesinde penis derisi geriye doğru katlanmakta yapılan sünnet derisi uzun kalmakta ve cerrahi sünnet tekniği ile düzeltilmektedir.


"Çocuklar genelde ağrı duymasalar da huzursuz olabilirler. Bu huzursuzluklar genelde korku, kendisine daha önce anlatılan olumsuz hikayeler, yabancı bir ortam, kollarının ve ayaklarının tutulması gibi nedenlerle oluşmaktadır."


SÜNNETİ KİMLER YAPAR ve YAPMALIDIR?


Günümüzde sünnet birçok kişi tarafından yapılmaktadır.

Bunlar doktorlar, sağlık memurları, fenni sünnetçiler, ameliyathanede çalışan personeller gibi insanlarca farklı metodlarla, farklı ücret uygulamaları ile, açık alanlarda, evlerde, hastanelerde, polikliniklerde, toplu sünnet çadırlarında yapılmaktadır.


Çeşitli şartlarda rastgele sünnet yapılması birçok istenmeyen durumlara sebebiyet vermektedir.

"Sünnette en doğru işlem: Doktor diploması olup cerrahi uzmanlık belgesi olan kişilerce ameliyathane şartlarında yapılan sünnettir."


Niçin cerrahi uzmanlarca yapılmalıdır?

• Sünnet sonrası kanama oldu, cerrah değilse dikiş atmasını bile bilmiyorsa ne olacak?

• Sünnet yapıldı çocuğa ağrı kesici bir ilaç bile yazamıyorsa, yani reçete yazma yetkisi yoksa ne olacak?

• Toplu sünnet uygulaması ile sünnet yapıldı, kanama oldu, sorumlu kim, sünnet yapılan çadır sökülmüş sünneti yapan kişi kim belli değil nasıl olacak?


"Görülüyor ki en iyi sünnet ameliyathane koşullarında uzman cerrahlarca yapılan sünnettir." Çok değer verdiğimiz çocuklarımızın, ömründe bir defa yapılacak sünnetinin cerrahi uzmanlarınca yapılması en doğru olandır.


SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR


Sünnet, endikasyon varsa her yaşta yapılır. En uygun zaman yeni doğanlarda, bezli durumda iken yapılan sünnettir diyebiliriz. Niçin mi dersiniz? Çünkü yeni doğan erkek çocuklarda, idrar deliği dar olmakta, bezlede sarıldığı için penis başı ile deri arasında kapalı bir boşluk oluşmakta, oluşan boşluk içinde idrar, tortular, deri döküntüleri, mikroplar, mantar, tüy ve pamuk parçaları, ilaç krem atıkları bu cepte ve kapalı olan bu boşlukta iltihap ve apselere, kızarıklıklara, kaşıntılara, şişlik ve ağrılara sebep olmaktadır. Bu nedenlerle çocuklar huzursuzlanmakta ağrı ve ateş olmakta, çocuklarda devamlı ağlamalara sebep olmaktadır. Bunun çözümü ise cerrahi sünnetdir.


SÜNNETTE ANESTEZİ


Sünnet küçük bir cerrahi işlem olduğu için, lokal anestezi tercih edilmesi uygun olur. Kliniğimizde ameliyathane şartlarında kendimize özel lokal anestezi tekniği uygulanmaktadır. Ancak aile genel anestezi isterse genel anestezi tekniği de kliniğimizde uygulanmaktadır. "Kliniğimizde, sünnette lokal anestezi tekniğimiz + cerrahi sünnet tekniğimiz özel bir şekilde yapılmaktadır."


SÜNNET SONRASI OLUŞAN SORUNLAR VE GİDERİLMELERİ


Sünnet sonrası en çok oluşan sorunların başında kanama gelir. Kendi tekniğimizde kanama sorunu olmamaktadır.


SÜNNET ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR


Kundak ve bezli çocuklarda bölgenin yıkanmış ve temizlenmiş olması yeterlidir. Konuşan veya okula giden çocuklarda sünnet hakkında olumsuz hikayeler çocuklara anlatılmamalı şaka bile olsa abartılı aslı olmayan anlatımlardan kaçınılmalıdır.


Kliniğimizde Sünnet Operasyonları kendi özel yöntemimizle başarılı bir şekilde yapılmaktadır.